RM44.00
extra virgin olive oil olive house
Price RM44.00
Brand Olive house
Availability In Stock
Quantity
Description

Cara penggunaan: 

1) Menghilangkan parut bekas jerawat di muka 

- Ratakan campuran 3 sudu teh minyak zaitun dengan 1 sudu teh minyak habatussauda pada muka, biarkan selama 3 jam dan cuci. Boleh juga disapukan terus tanpa campuran minyak habatussauda.

 

2) Menghilangkan parut pada anggota lain dibadan 

- Ratakan campuran 6 sudu teh minyak zaitun dengan 2 sudu teh minyak habatussauda pada anggota badan. Biarkan selama 2 jam dan cuci. 

Boleh juga disapukan terus tanpa campuran minyak habatussauda.

 

3) Untuk pelembab wajah 

- Kandungan zat linoleic acid mampu menjaga air menguap. Zat ini amat baik untuk digunakan sebagai pelembab kulit yang kering dan mulai berkedut . Caranya sapukan pada wajah sambil dipicit ringan selama 10 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.

 

4) Untuk penyubur rambut 

- Minyak zaitun dapat membantu menyuburkan rambut supaya rambut lebih hitam dan lebat.

 

Cara penggunaannya: 

Cukup dicampurkan dengan syampu yang dipakai kemudian dibilas sampai bersih.

 

Atau dijadikan minyak rambut. Minyak zaitun merupakan minyak rambut utama kepada Nabi Muhammad SAW (antara sifat Baginda, sentiasa memastikan rambut disapu minyak bagi mencantikkan dan kemas).

 

5) Merawat kesihatan kulit 

- Caranya dengan mengoleskan minyak zaitun ketika mandi. Kulit tubuh pun akan terjaga kelembabannya dan terlihat lebih bercahaya kerana ia membantu menuteralkan radikal bebas kerana ianya kaya dengan vitamin dan flavonoid.

 

6) Untuk merawat tangan dan kuku 

- Caranya dengan mencampurkan satu senduk makan minyak zaitun dengan air hangat untuk merendam tangannya 1 minggu sekali. Kebiasaan ini membuat kulit tangan dan sekitar kukunya lembut.

 

7) Untuk perawatan kaki 

- Kaki pecah-pecah atau kasar dapat diatasi dengan perawatan minyak zaitun. Caranya dengan mengoleskan minyak zaitun ke telapak kaki dan sekitar pergelangan kaki. Bungkus dengan kaus kaki dan kenakan selama tidur pada malam hari. Kemudian bersihkan dipagi harinya. Boleh juga dilakukan pada tangan. Lakukan secara rutin selama satu bulan untuk hasil maksima.

 

8) Untuk kulit tubuh 

- Caranya dengan mencampur minyak zaitun dengan garam kasar, untuk membuat scrub tradisional. Selain membantu pengelupasan sel-sel mati, pemakaian minyak zaitun pada tubuh dapat membuat kulit lebih cerah. 

 

9) Jika kulit terbakar 

- gunakan minyak zaitun yang dicampur dengan garam untuk menyembuhkannya. Boleh juga disapukan terus tanpa campuran garam.

 

10) Untuk awet muda, anti penuaan dan menyerikan wajah 

- sapu ke wajah sebelum tidur (namun ianya mungkin tidak sesuai untuk wajah berminyak dan yang mudah berjerawat)

What's in the box

1x kotak extra virgin olive oil olive house